05/15/2020 - Wijziging Arbeidsomstandighedenbesluit

Er is een wijziging in het Arbeidsomstandighedenbesluit gepubliceerd. In dat besluit staat dat de werkbak in combinatie met een heftruck niet meer is toegestaan. mateco biedt alternatieven!

Het nieuwe artikel 7.23d ziet op alle vormen van gebruik van werkbakken en werkplatform voor arbeid verricht door van personen aan hijswerktuigen. Hierbij hangen de werkbakken of werkplatforms vrij aan een kabel. Arbeid verricht door personen in werkbakken gekoppeld aan hefwerktuigen is niet meer toegestaan. Er is inmiddels een ruime beschikbaarheid van werkbakken die bevestigd zijn aan hefwerktuigen voorzien van een typekeur voor het gebruik van vervoer van personen. Van beide begrippen werkbak en werkplatform zijn definities opgenomen in het Arbobesluit. U kunt dit hier vinden.

Duidelijk is dat de werkbak in combinatie met een heftruck na inwerkingtreding NIET meer is toegestaan. mateco biedt alternatieven voor de inzet van een heftruck met werkbak. U kunt hierbij denken aan elektrische masthoogwerkers, schaarhoogwerkers en/of kniktelescoophoogwerkers. Heeft u vragen of wilt u graag persoonlijk advies? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde vestiging.