← Terug

Wanneer wordt welke hoogwerker ingezet?

Hoogwerkers zijn machines die gebruikt worden in de bouw, het onderhoud van groen en gebouwen en in andere moeilijk bereikbare gebieden. Er is een grote verscheidenheid aan machines met verschillende werkhoogtes, motoren en functionaliteiten.

  • Schaarhoogwerkers: deze hoogwerkers gaan alleen verticaal de hoogte in, waardoor ze ideaal zijn voor onder andere onderhoud aan en in gebouwen. Er zijn drie soorten: elektrische, hybride en diesel schaarhoogwerkers. De elektrische schaarhoogwerkers zijn voornamelijk geschikt voor binnengebruik en hebben een lagere hefcapaciteit. Ze hebben non-marking wielen en zijn klein van formaat. Diesel schaarhoogwerkers zijn ontworpen voor buitenwerk op allerlei soorten terrein. Sommige modellen hebben stempels om de hoogwerker te stabiliseren. Daarnaast zijn er verschillende machines met ruw terrein banden. 

  • Knikelescoophoogwerkers: hoogwerkers waarmee u over een extra obstakel heen kunt reiken. Deze machine kan zowel horizontaal als vertikaal reiken, dankzij de extra knik in de arm. In de verhuurvloot van mateco vindt u zowel elektrische als diesel kniktelescoophoogwerkers. De diesel aangedreven varianten beschikken ook over ruw terrein banden, waardoor ze ingezet kunnen worden op verschillende soorten terrein.

  • Telescoophoogwerkers: dit zijn diesel hoogwerkers met 4x4 aandrijving, ontworpen voor werk op grote hoogte. Dankzij de jib kunnen ze moeilijk bereikbare plaatsen bereiken. In de verhuurvloot zitten ook verschillende telescoophoogwerkers met een 4 meter werkbak waarmee meer materiaal de hoogte in kan.

  • Low Level Access/Masthoogwerkers/Eenmansliften: deze hoogwerkers zijn ontworpen voor werkzaamheden binnenshuis. Ze zijn zeer klein en licht van gewicht, met de mogelijkheid om een persoon tot een werkhoogte van maximaal 14 meter te tillen.

  • Auto- en aanhangerhoogwerkers: deze hoogwerkers maken deel uit van het voertuig en zijn dus zeer nuttig voor projecten waar u zich voortdurend moet verplaatsen, zoals het snoeien van bomen of het onderhoud van de straatverlichting.  

  • Spinrupshoogwerkers: dit zijn lichte en kleine hoogwerkers die de mogelijkheid hebben om een grote hoogte te bereiken. Ze zijn ontworpen om zowel binnen als buiten te werken, op zeer oneffen terrein of juist op kwetsbare vloeren met behulp van rijplaten. 

Welk type motor moet ik kiezen? 

Een beslissing waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een hoogwerker, is de aandrijving; diesel, elektrisch of hybride.

  • Elektrisch: vooral geschikt voor binnengebruik, aangezien deze machines stiller zijn en geen uitstoot hebben zoals bij een diesel aandrijving. Echter zijn er nu ook verschillende elektrische modellen die ook geschikt zijn voor buitengebruik, zoals de GS-4655. 
  • Diesel: aandrijving uitsluitend geschikt voor buitengebruik, vanwege de uitstoot. Daarnaast zijn dieselmachines vaak steviger, waardoor ze minder last hebben van bijvoorbeeld wind. 
  • Hybride: milieuvriendelijke motor met hoog rendement, om zowel binnen als buiten te werken.  

Hoe kies ik de beste hoogwerker voor mijn project? 

Door de hoeveelheid hoogwerkers op de markt is het soms lastig om de juiste hoogwerker voor uw project te selecteren. Hieronder nog een aantal punten waar u rekening mee dient te houden.

  1. De hefcapaciteit van de machine (Hoeveel personen moeten de hoogte in? Met een werkbak die kan worden uitgeschoven kan worden uitgebreid? Moet u veel materiaal in de werkbak laden? etc.). 
  2. De werkhoogte. 
  3. Waar gaat u werken (binnen of buiten?). U dient ook rekening te houden met oneffenheden in het terrein, met hellingen, met zachte ondergrond, etc.
  4. Mogelijke obstakels, afmetingen van de werkplek en toegang.
  5. Het type motor dat u nodig heeft. 

Uiteraard kan het voorkomen dat u niet zeker weet welke hoogwerker het best bij uw project past. In dat geval kunt u contact opnemen met de dichtstbijzijnde vestiging.

Reacties

Geen opmerkingen

Reactie plaatsen

* Deze velden zijn verplicht