← Terug

Wat is een hybride hoogwerker?

De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest wat betreft motoren van hoogwerkers. Niet alleen in de diesel- of elektrische motor zelf, er is ook een soort motor bijgekomen; hybride. Maar wat zijn de verschillen tussen die motoren en wanneer wordt welke soort geadviseerd? 

In dit blog beschrijven we alle soorten motoren die er zijn en de verschillen daartussen. 

Diesel aangedreven

 

Bij een diesel aangedreven machine is er sprake van een dieselmotor die rechtsreeks een hydrauliekpomp aandrijft. Deze zorgt er weer voor dat er voldoende hydrauliekolie is op de functies die uitgevoerd moeten worden. Diesel aangedreven motoren zijn sterk, maar hebben als nadeel dat ze veel geluid maken en diesel-damp uitstoten. Daarom zijn deze machines uitsluitend geschikt voor gebruik buiten.

Elektrisch aangedreven

Bij een elektrisch aangedreven machine is er een elektromotor die de hydrauliekpomp aandrijft, ook hier zorgt de hydrauliekpomp weer voor de aansturing van de diverse machine functies. Ook kan het zijn dat de aandrijving van de wielen ook met elektromotoren verwezenlijkt wordt. De elektromotor wordt gevoed door een batterijpakket, deze zijn er in 12 Volt, 24 Volt, 48 Volt en 80 Volt (in sommige gevallen 36 Volt en 72 Volt). Het batterijpakket wordt opgeladen met een batterijlader die zijn voeding krijgt van het lichtnet (220 Volt of 380 Volt). Er zijn ook elektrische machines die rechtstreeks de voeding van het lichtnet krijgen, deze hebben dan ook geen batterij pakket en lader.

Elektrisch aangedreven machines worden vooral ingezet bij binnengebruik. 

 

Bi-energy aangedreven

Bij Bi-energy (het woord zegt het al) zijn er 2 vormen van aandrijving waaruit u kunt kiezen. Over het algemeen is er dan een combinatie van een diesel aandrijving en een vorm van elektrische aandrijving. Deze aandrijving lijkt sterk op hybride aandrijving, maar is net iets anders. Dit type kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

Hybride aangedreven

De hybride aandrijving is een combinatie van alle eerder genoemde vormen. Het verschil zit hem in de opbouw van de componenten. In eerste instantie is de hybride machine een elektrisch aangedreven machine, de voedingsbron is een batterijpakket die de generator/elektromotor aandrijft om de diverse functies te kunnen uitvoeren. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een kleine dieselmotor om via de generator voeding te krijgen op de elektrische componenten. Hiermee kunnen de batterijen ook opgeladen worden als er b.v. geen netspanning beschikbaar is.

Reacties

Geen opmerkingen

Reactie plaatsen

* Deze velden zijn verplicht