← Return

7 tips om veilig te werken op hoogte

Dat er risico’s verbonden zijn aan werken op hoogte is logisch. Een degelijke opleiding, duidelijke veiligheidsvoorschriften en een regelmatige inspectie van de machine kunnen veel ongevallen voorkomen. Dit zijn 7 tips om in het achterhoofd te houden wanneer je een hoogwerker gebruikt.

 

1. Volg een degelijke opleiding

 

Een hoogwerkeropleiding is een must om veilig te kunnen werken. Bij mateco kan je naargelang je ervaring een ­opleiding volgen, met naast een theoretisch gedeelte ook volop praktische oefeningen. Ga je daarna aan de slag met je certificaat op zak, neem dan eerst de handleiding van de machine grondig door. 

 

2. Volg de voorschriften

 

Zowel jouw werkgever, de opdrachtgever, de lokale autoriteiten als de overheid kunnen specifieke voorwaarden opleggen. Zorg ervoor dat je hiervan op de hoogte bent. Neem alle veiligheidsvoorschriften door, zorg dat je ze begrijpt en volg ze nauwlettend op.  

 

3. Inspecteer de hoogwerker en de werkplaats

 

Enkel na de risicobeoordeling van de werkplaats (putten in de ondergrond…) breng je de machine naar de werklocatie. Voer vervolgens een inspectie of functietesten uit van de hoogwerker. Analyseer het risico bij een foutmelding en laat het onderdeel indien nodig herstellen door een gekwalificeerde onderhoudsmonteur.

 

4. Draag altijd aangepaste valbescherming

 

Een goed passende valbeveiliging met schokdemping (> link naar cataloog) is een absolute vereiste. Bevestig de schokdemping aan de juiste bevestigingspunten van de hoogwerker.

 

5. Heb oog voor je omgeving

 

Hef het platform enkel wanneer de hoogwerker op een vlakke ondergrond staat. Kijk zeker uit voor mogelijke elektriciteitskabels voor je het platform heft. Behalve bij speciaal hiervoor ontworpen hoogwerkers, mag je de hoogwerker nooit verplaatsen terwijl de mand zich in de hoogte bevindt.  

 

6. Blijf op het platform

 

Hou beide voeten altijd op de vloer van het platform. Zitten, staan of klimmen op de reling is dus absoluut verboden. Verlaat nooit een hoogwerkerplatform op hoogte, tenzij je hiervoor bent opgeleid.

 

7. Respecteer de laadlimieten

 

Houd je altijd aan het aangegeven maximumgewicht of de laadlimiet om kantelen van de hoogwerker te voorkomen. Blijf ook binnen de aangegeven limieten voor de windsnelheid.

 

Wil je het veilig houden op de werkplaats? Onze specialisten vertellen je graag meer over het beschikbare aanbod opleidingen en veiligheidsvoorzieningen. 

 

Comments

No comments

Write comment

* These fields are required